Alkutilanne, haastavat herkkusienet. |
Sihteeri tuli eilen reissultaan itäeuropasta ja toi
tullessaan korillisen herkkusieniä.
Hänellä oli taas jokin uusi entistä ehompi businessidea,
liittyen kait jättimäisiin herkkusieniin.
En jaksanut kuunnella täysin tarkasti
sihteeri viikoittain vaihtuvaa, miljoonandollarin liikeidea, mutta kuuntelin
minulle heitetyn haasteen:
”Ota Helena sienet ja tee niistä jotain herkullista
ja tuo minulle sitten maistiaisia.”
Selvä! Ruokahaasteista
ei pysty edes, Super Gourmet Girl kieltäytymään. Ja ennen kuin huomasinkaan,
tuijotin sienikoria keittiössäni.
Sienet pannulla. |
Olin juuri kyhännyt uuden kirjahyllyn ja saanut kaikki keittokirjani
siihen täydelliseen järjestykseen, joten en mitenkään vaivautunut etsimään
reseptiä sieltä. Tutkin omaa pientä kovalevyäni korvieni välissä ja löysinkin
kaksi aivan ihanaa herkkusieni reseptiä.
Mieleeni ryntäsi csardas soiden, eräs uudenvuodenaatto,
pienessä maalaiskylässä keskellä pimeintä itäeurooppalaista pustaa.
Olimme
ottamassa vastaan uutta vuotta Svanskin, hänen siskonsa ja hänen miehensä
kanssa.
Vasemmalla Ruotsalainen uudenvuoden sienisalaatti, oikealla Slaavilainen sienimuhennos |
Anoppini oli päästänyt meidät juhlaan suuttumatta, jos
lupasimme olla syömättä mitään siivekästä, kuten kanoja tms.
Olimme lupautuneet, sen uhalla, että muuten uuden vuoden
vaihtuessa päällemme lankeaisi kirous, joka tekisi meistä köyhiä koko vuodeksi.
Joutuisimme nokkimaan ruokamme maasta kuten kanat.
Mieheni sisko oli unohtanut kutsua äitinsä juhlaan ja hänen
kantilta katsottuna, oli sitten aivan se ja sama, söikö hän siivekkäitä, vai
ei. Hyvä ei silti hänelle heiluisi tulevana vuonna! Näin julisti anoppi
ennustuksiaan juuri ennen iltaa.
Peruna ja Aoli-kastike. |
Uudenvuodenjuhlaan kuului upea, runsas bufetti, alku, pää-, ja
jälkiruokineen.
Kuljin pitkin bufeeta ja ahmin kaikkia sen herkkuja
silmilläni. Kun tarrasin lautaseen ja rupesin lapioimaan sitä täyteen, tunsin
tiukan otteen ranteessani. Se oli Svanski: ”Ei sitä Helena, se on kanaa!!!”
Ruokalaji toisensa jälkeen julistettiin minulta pannaan. Koko
bufee oli kuin kirouksesta tupattu täyteen kanaa, hanhea ja ankaa, muodossa jos
toisessa.
Uusi vuosi räpsähti päälle ja muistan istuneeni pöydässä
ahmien possunfileetä ja uskomattoman hyvää sienisalaattia. Pustan perukoilla sitä kutsuttiin ruotsalaiseksi
sienisalaatiksi, vaikka oman äitini mukaan, sillä ei kyllä ole mitään tekemistä
Ruotsin kanssa.
Koko kokkaus kaikessa komeudessaan! |
Se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan paistettuja
herkkusienenpaloja, sipulia ja kevyesti tinjamia, suolaa ja pippuria, tomaattikastikkeessa.
Meidän perheessä salaatti kulkee nyt nimellä ruotsalainen
uudenvuoden salaatti. Vaikka äitini yhä väittää, että kyseisellä salaatilla ei
ole mitään tekemistä kummankaan ei ruotsalaisten, eikä uuden vuoden kanssa.
Seuraavana vuonna jätin työni ja rupesin kotirouvana elämään mieheni tuloilla... nii-in mieti tarkkaan, mitä syöt ensi uutena vuotena!?!
Toinen sieniherkkuni oli slaavilainen sienipata. Ajatuksen
siihen nappasin eräältä kesäiseltä Tallinnan matkalta. Siskoni mies tarjosi koko lomaporukalle
lounaan venäläisessä ravintolassa. Otin sieni pelmenejä ja ahmin ne ahnaasti
suuhuni, niin herkullisia ne olivat.
Svanski oli myöhemmin raivona, kun annoin siskon miehen
maksaa lounaani, mutta leppyi sitten vähän, kun kerroin syöneeni vain
kasvisruokaa.
Svanski muistelee vieläkin maksamatonta lounasvelkaansa ja
minä taas muistelen pelmenikastikkeenreseptiä.
Grillaus, on helppoa vastapainoa sienihaasteelle. |
Itse tein kastikkeen nyt ilman pelmenejä. Paistoin sieniä,
sipulia ja valkosipulia pannulla, jonka jälkeen laitoin ne syvään uuniruukkuun.
sekoitin smetanaa, lirauksen kermaa ja lusikallisen vehnäjauhoja tasaiseksi ja
lorautin sienien päälle. Mausteina: Timjami, meirami, suola, pippuri.
Uuniin muhimaan ja slaavilainen sienimuhennos on valmis.
Ai miksi, Slaavilainen? Minusta kaikki, missä on smetanaa
tai pelmenejä on hyvin venäläistä ja koska tässä oli smetanaa, ja idea oli
varastettu pelmenikastikkeesta, joka oli nautittu Tallinnantorilla ilmaiseksi
ja siitä sain itäeurooppalaisen mieheni vihat niskaani… niin kyllä aika
slaavilainenruoka minun mielestä, tässä on kyseessä.
Ja kaiken tämän tehtyäni grillasin vielä naudan kylkeä ja tomaatteja, keitin kiltisti perunat ja valmistin aolin koko komeudelle kastikkeeksi. Sihteeri sai lautasellisen kumpaakin sieni herkkua ja katosi sen kanssa omalle puolelleen, jonka jälkeen en ole kuullut hänestä pihaustakaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kulinaristisia arvioita tai muuta mussutettavaa :D