perjantai 24. toukokuuta 2013

Pappilan hätävara

Meille tuli tänään lounaalle vieraaksi pappi, suoraan Teheranin seurakunnasta.
Oikein värikäs persoona ja lounashetkestä muotoutuikin uskomaton, teologiaa ja filosofiaa sivuava draamanäytelmä.

Koska kyseessä oli kevyt lounas ja luterilainen naispappi, päätin koota kevyen menun, keiton toimiessa sen vakaana kivijalkana.

Kolmiyhteisesti, kuin luterilainen usko, toimivat keitto, voileivät ja kakku, saumattomasti yhteen. 
”Soup and sandwiches”… no saattaa tietty jo mennä aika anglikaaniksi, mutta kuitenkin toimii aina!

Ja näin, hiukan ehkä jo teologiselta pohjalta, rakensin pappisvieraallemme seuraavan menu kokonaisuuden:

Syntisen hyvä Sipulikeitto (no en sanonut noin sen papin kuullen)
Unkarilaiset salamikolmioleivät
Kananmaksapateleivät (kyllä! Tein pateen itse!)
Sinihomejuustotuulihatut
Artisokka pie

Suklaakakku, joka ei ole schwarzwaldissa käynytkään,
sekä kahvia ja konjakkia



Koska lounas oli epävirallinen tapahtuma yritn saada, siihen rentoa tunnelmaa, pirtsakalla katteella. Marimekon Lumimarja pöytäliina ja Ikean lintuservetit saivat toimia piristäjinä. Ja kieltämättä katteessa oli jotakin... ehkä jopa vappumaista tunnelmaa.
Yritin kaikkeni välttääkesni tyypillistä kirkkokahvi tuunelmaa ja mielestäni onnistuin.





Unkarilaiset salamikolmioleivät.
Ja samat leivät hiukan puskan takaa.


Unkarilaisista kolmioleivistä unkarilaisen tekee se, että niissä sattuu olemaan sisällä unkarilaista salamia ja tuorejuustoa. Muuten en anna näistä leivistä kunniaa unkarilaisille, ne ovat ihan oma tuotokseni. Vaikkakin ei tarvitse olla kovin kummoinen kokki, joka osaa sekoittaa salamirouhetta ja tuorejuustoa ja läntätä sen, aina yhtä terveellisen kokojyväpaahtoleivän väliin.



Ja sama homma puskan takaa...


Kananmaksapatee leivät, sveitsiläisittäin.


Näitä leipiä olen tehnyt omalla reseptillä jo vuosia. Sisälle sopii suolakurkun seuraksi, ihan tavallinen maksamakkara tai hienommassa versiossa maksapatee. Tilanteesta ja kokin suuruudenhulluudesta, riippuen.
Näissä leivissä oli itse tehty kananmaksapateetäyte.
Kutsun näitä Sveitsin leiviksi. En tiedä onko koko leivällä mitään tekemistä Sveitsin kanssa, mutta muistaakseni olen joskus hamassa nuoruudessani napannut resepti-idean talteen Unicefin kaikkien maailmanlasten reseptivihosta, kohdasta Sveitsi.

Artisokka piirakka.



Artisokka piirakka on tehty mausteöljyssä säilötyistä lehtiartisokan sydämistä, fetajuustosta ja kirsikkatomaateista. Piirakan kuorrutteeksi tehdään muna-maitoseos, joka sitoo kaikki raaka-aineet mukavasti yhteen. Koko komeuden päälle lisäsin vielä Emmental juustoa! Sillä menun teemahan oli keveys...

Sinihomejuusto tuulihatut

Näihin tuulihattuihin meni paketillinen sinihomejuustoa (150g), mutta ne eivät maistuneet yhtään sinihomejuustolle. Svanski oli sitä mieltä, että kokki oli syönyt juustot itse! Tiedän olen perso homejuustolle, mutta kyllä sitä taikinaan ainakin 100g meni. Käytin tanskalaista homejuustoa, joka on miedompaa, kuin kotimainen Aura-juusto, johon alkuperäis resepti viittasi. Suosittelenkin siis vahvaa aurajuustoa tai jopa ihan Roqueforttia.


Lähes Schwarzwaldissa käynyt kakku. 

Kirsikat harvinaista ja kallista herkkua tässä maassa. Suklaakakkupohjaan tehty kirsikka kakku.


Viimeaikoina olen taiteillut marsipaanikakkuja ja tursuttanut ne täyteen elintarvikevärejä. Nyt halusin palata juurilleni ja ihaniin luonnollisiin kakkuihin. 
Ruokakaupassa silmiini osuivat tuoreet kirsikat. Hetkessä olin ajatuksissani suomen kesässä ja torilla, lokkien kirkuessa pääni päällä. Pikainen keittäjän päiväuni, mutta sitten tulikin keskipäivän rukoushetki kovaäänisistä ja keskeytti haaveiluni. 
Kirsikat olivat super kalliita 20 euroa kilo. Joten ostin vain nuo kuvassa näkyvät yksilöt. kakun sisään leivoin ja täytteeseen laitoin kirsikka hilloa. Kakun sisälle kirsikkahillon kanssa laitoin smetanaa ja päälinen on valkosuklaa kermavaahtoa.  Työni punaiseksilangaksi käytin Valion koekeittiön reseptiä.

2 kommenttia:

  1. Vau. Aika mykistävä lounas. Tuutko keitraamaan mun nelikymppiset ;)

    VastaaPoista
  2. Oota että läpesen eka sen kakkukurssin, jolle just ilmottauduin :D Sitten tulee sellasia synttärikakkuja että! Yks on jo multa sokkona tilattu, luottoasiakas :)

    VastaaPoista

Kulinaristisia arvioita tai muuta mussutettavaa :D